Состојки
4 јајца
100g гриз
100g брашно
100g рогач
2 лажици кафеав шеќер
1 прашок за пециво
кора од 1 портокал
50g сечкани ореви
сок од половина лимон
250g моркови
100ml масло
100ml млеко
100g Битолска кисела павлака
1 лажица рум
300g несолена урда
· 3 лажици шеќер во прав
· 100g Битолска кисела павлака
· сок од 1 портокал
· 2 кесички ванилин шеќер
· 1 шлаг
· 125ml млеко (за шлагот)
Подготовка
Излупете ги, изрендајте ги морковите и прелијте ги со сокот од лимон.
Измешајте ги сувите состојки, гризот, брашното и прашокот за пециво, рогачот, шеќерот, кората од портокал и сечканите ореви.
Изматете ги белките со малку сол во цврста пена. Во друг сад изматете ги жолчките со шеќерот и полека додавајте наизменично од сувата смеса и од млекото, маслото и Битолската павлака. Додадете го румот и полека измешајте ги цврсто изматените белки и ситно ренданите моркови.
Ставете ја смесата во намрсено и со трошки поросено тавче и печете 30 минути во загреана рерна на 180˚С.
Извадете кога ќе биде готово и оставете го да се лади.
Кремот подгответе го така што ќе ја изматите урдата со шеќерот во прав и Битолската павлака и две кесички ванилин шеќер. Одделно ќе го направите шлагот (со 125 мл млеко) и ќе го додадете во кремот.
Кремот нанесете го врз тестото и се’ заедно ставете во фрижидер добро да се излади.