Состојки
Кора:
200g мелени бисквити
2 лажици мед
6 лажици Битолско млеко
180g растопен Битолски путер
Фил:
500g Битолска павлака
450g безмасно крем сирење
220g шеќер во прав
1 желатин
1 ванилин шеќер
Овошен слој:
500g микс од шумско овошје
4 лажици шеќер
100ml вода
1 желатин
Подготовка
Слој 1: Во подлабок сад измешајте ги мелените бисквити, Битолското млеко, медот и Битолскиот путер. Потоа смесата ставете ја во калап за чизкејк и добро притиснете.
Слој 2: Во друг сад ставете го крем сирењето во кое ќе ги додадете шеќерот во прав и ванилиниот шеќер. Потоа додадете ја Битолската павлака, матете со миксер и додадете го едниот желатин. Желатинот треба прво да набабри со 50 мл вода, а потоа загрејте го малку на рингла, но внимавајте да не зоврие. Потоа овој втор слој ставете го над првиот слој со бисквитите.
Слој 3: Згответе го овошниот микс со 4 лажици шеќер и 100 мл вода. Потоа додадете го желатинот и гответе уште една минута. Откако убаво ќе се излади, смесата ќе се згусне. Густата смеса прелијте ја над вториот слој и чизкејкот ставете го во фрижидер за да се излади, најдобро преку ноќ.