Печени чоколадни крофни

  • 20 мин.
    Време на подготовка
Содржина

Состојки

  • 1½ чаша брашно

  • ½ чаша какао во прав

  • 2 лажички сода бикарбона

  • ¼ лажичка сол

  • 1 јајце

  • ¾ чаши шеќер

  • 3 лажици масло

  • ¼ чаша Битолска павлака со 20%мм

  • 1 ќесичка ванилин шеќер

  • ½ чаша Битолско млеко

  • 150-200 г чоколадо за готвење

  • 2 лажици масло


Подготовка

  1. Во сад измешајте ги брашното, какаото, содата бикарбона и солта.

  2. Во длабок сад со миксер изматете ги шеќерот и јајцата. Додајте ги маслото, павлаката и ванилиниот шеќер. Миксирајте додека се соединат состојките.

  3. Постепено во смесата додавајте ги брашното и млекото, и добро промешајте за да се соединат сите состојки.

  4. Калапот за крофни премачкајте го со растопен путер. Секој отвор наполнете го до ¾ од висината со подготвената смеса за крофни. Може да користите лажица или готварски шприц.

  5. Крофните печете ги во претходно загреана рерна на 180 степени од 7-9 минути. Внимавајте да не се препечат.

  6. Печените крофни извадете ги од калапот и оставете ги да се изладат во целост пред да започнете со нанесување на глазурата.

  7. Чоколадото искршете го на коцки, ставете го во сад и додајте го маслото. Растопете го на пареа или во микробранова печка.

  8. Во растопеното чоколадо потопувајте ги изладените крофни до половина или пак со лажица нанесувајте од смесата врз нив. По желба украсете ги со шеќерни трошки. На здравје!

Споделете го овој текст:

Остави коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Scroll to Top

Веб страната користи колачиња за да овозможи најдобро искуство. Со користење на bimilk.mk се согласувате со нашата политика за приватност и користењето на колачиња во согласност со нашата политика за колачиња.