Руска торта со мед

  • 50 мин.
    Време на подготовка
Содржина

Состојки

  • 110 гр. мед

  • 1 кафена лажичка сода бикарбона

  • 1 кафена лажичка лимонтус ( измешана со сода бикарбона)

  • 60 гр. Битолски путер

  • 2 јајца

  • 500 гр. Битолска кисела павлака

  • 300 гр. слатка павлака

  • 150 гр. шеќер


Подготовка

  1. Во големо тенџере додадете мед, сода и Битолски путер и оставете да зоврие.Откако ќе зоврие додадете 2 јајца и промешајте ги.

  2. Додадете 450 гр брашно и промешајте ја смесата со дрвена шпатула додека не се излади, потоа вратете го на рингла додек не се згусне.

  3. Откако тестото е подготвено поделете го на 8 парчиња и додека сеуште е топло, свиткајте го во квадрати или кругови во зависност која форма на торта сакате. Ако со текот на виткање тестото се олади можете малку да го загреете во микробранова печка. За тестото да не ви стане лепливо намачкајте го со Битолски путер.

  4. Печете го секој слој на 180 ° C околу 3 минути. Откако ќе се подготват намачкајте ги со мала количина на Битолска кисела павлака за да омекнат.

  5. Измешајте ги состојките за филот и на секој слој од тортата нанесете го филот со издробени ореви , а потоа ставете ги слоевите од тортата еден над друг . Оставете ја тортата најмалку саати во фрижидер за да се зацврсти .
    Уживајте во оваа вкусна торта !

Споделете го овој текст:

Остави коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Scroll to Top

Веб страната користи колачиња за да овозможи најдобро искуство. Со користење на bimilk.mk се согласувате со нашата политика за приватност и користењето на колачиња во согласност со нашата политика за колачиња.