00 / 00
|

Брзо и лесно мени за студени есенски денови

Датум на објавување 06.11.2018.

Во есенските денови, кога сите се фокусираат на подготвување зимници и потешки јадења, изненадете ги вашите гости со едноставно мени од предјадење, главно јадење и десерт, и тоа сите 3 направени со омилената Битолска павлака.

Бидејќи за сите 3 јадења, Битолската павлака е главната состојка, ви гарантираме дека овој оброк ќе биде неверојатно вкусен и лесен, а за негова подготовка нема да го потрошите целиот ден во кујната.

Салата со Битолска павлака и кашкавал

За предјадење подгответе лесна салата со павлака, која одлично ќе се вклопи кога имате најавени гости. Но, и кога немате, таа може да биде супер идеја и за брз комплетен оброк.

Потребни состојки:

500 гр Битолска павлака

300 гр кашкавал сечен на коцки

300 гр сечкана шунка

2 поголеми краставици

200 гр мајонез

прстофат бибер и сол по потреба и вкус

Подготовка:

Во подлабока чинија ставете ги ситно сечканите краставици, шунката и кашкавалот. Додадете го мајонезот за да ги соедини состојките, а потоа додадете ја и Битолската павлака и мешајте додека се соедини. Нејзината кремаста структура ќе направи совршен спој на состојките. Додадете по вкус бибер и сол и вкусната салата е подготвена.

Пилешки стек во сос од Битолска павлака и печурки

Вкусното пилешко во сос од павлака со печурки е едно од најомилените главни јадења на многумина. Освежителниот вкус што го дава павлаката, како и кремастата структура што благодарејќи на Битолската павлака совршено ги спојува пилешкото месо и печурките, го прави ова јадење и лесно и вкусно. Не заборавајте дека таа оди со секое јадење!

Потребни состојки:

600 гр пилешки стек

500 гр Битолска павлака

400 гр свежи печурки

2 чешниња лук

1 главица кромид

1 лажица маслиново масло

1 лажичка сол

1 лажичка кари

1/2 лажичка босилек

прстофат мелен бибер

Подготовка:

Исечкајте го стекот на мали коцки. Во длабоко тавче испржете ги ситно исечканите кромид и лук, а потоа додадете ги коцките стек. Кога стекот ќе се зарумени и ќе се испржи, се додаваат крупно исечканите печурки заедно со зачините. Потоа се додава Битолската павлака што треба заедно да се готви со стекот и со печурките околу десетина минути на потивок оган. Вкусниот ручек е готов и подготвен за сервирање.

Лесен чизкејк што секој може да го направи

Чизкејкот важи за десерт што речиси никој не го одбива. Составен е од само два дела: основа, направена главно од мелени бисквити, и крем, направен од крем сирење или павлака. Ние ви предложуваме да направите комбинација од Битолска павлака и крем сирење. За да биде чизкејкот освежителен и повкусен, додаваме и трет слој со овошје.

Потребни состојки:

Кора:

200 гр мелени бисквити

2 лажици мед

6 лажици Битолско млеко

180 гр растопен Битолски путер

Фил:

500 мл Битолска павлака

450 гр безмасно крем сирење

220 гр шеќер во прав

1 желатин

1 ванилин шеќер

Овошен слој:

500 гр микс од шумско овошје

4 лажици шеќер

100 мл вода

1 желатин

Подготовка:

Слој 1: Во подлабок сад измешајте ги мелените бисквити, Битолското млеко, медот и Битолскиот путер. Потоа смесата ставете ја во калап за чизкејк и добро притиснете.

Слој 2: Во друг сад ставете го крем сирењето во кое ќе ги додадете шеќерот во прав и ванилиниот шеќер. Потоа додајте ја Битолската павлака, матете со миксер и додајте го едниот желатин. Желатинот треба најпрво да набабри со 50 мл вода, а потоа загрејте го малку на рингла, но внимавајте да не зоврие. Потоа овој втор слој ставете го над првиот слој со бисквитите.

Слој 3: Згответе го овошниот микс со 4 лажици шеќер и 100 мл вода. Потоа додајте го желатинот и гответе уште една минута. Откако убаво ќе се излади, смесата ќе се згусне. Густата смеса прелијте ја над вториот слој и чизкејкот ставете го во фрижидер за да се излади, најдобро преку ноќ.

Веруваме дека со овие 3 едноставни рецепти ви дадовме идеја за вкусен и брз ручек за вашето семејство или за вашите пријатели. Кога главната состојка е „омилена со секој оброк“, сигурни сме дека нема да згрешите.

Пријатен апетит!

Стопанска комора во работна посета на Млекара АД Битола

Ѓорѓи Петрушев и Бранко Азески со заеднички став за унапредување на соработката и агрокомплексот.

04.04.2019.

Пробиотски јогурт – неизоставен сојузник во забрзувањето на метаболизмот

Јогуртот е еден од млечните производи што се консумира од најраното детство. За придобивките од него зборуваат бројни експерти, ко...

26.03.2019.

Јогуртот како природен пробиотик за ефикасно забрзување на метаболизмот

Прескокнувањето на оброците или посегнувањето по нездрава храна најчесто е последица на брзото темпо на живот проследено со голема...

19.03.2019.

Функционална храна на 21 век: Што е тоа?

Сè повеќе станува тренд или, можеби, и реална потреба да се храниме здраво и балансирано.

13.03.2019.

Дознај кој карактер ти прилега преку ликовите на „зимското“ Битолско чупе

Дали уживате во зимските авантури или, пак, повеќе сакате снегот да го гледате од прозорецот и да уживате во домашна атмосфера?

11.02.2019.
00 / 00
|
Nazad
|
01 / 02

Moja Kravica Junior 250ml

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Ex saepe odio animi, dolores impedit architecto fuga quam ut, accusamus totam illo doloremque ipsum, deleniti veritatis numquam corporis commodi repellat quasi.

Moja Kravica Junior 250ml

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Ex saepe odio animi, dolores impedit architecto fuga quam ut, accusamus totam illo doloremque ipsum, deleniti veritatis numquam corporis commodi repellat quasi.

Informacije o proizvodu
Proizvod i opis
Pakovanje/SKU
mlečna mast
Rok trajanja i uslovi čuvanja
Transportno pakovanje
Proteini
Ugljeni hidrati
Energetska vrednost
Balans+ jogurt
TTOSO 1kg
1g
25 dana
12 komada
3,2g
5,2g
192kJ/46kcal