00 / 00
|

Стопанска комора во работна посета на Млекара АД Битола

Датум на објавување 04.04.2019.

Денес (04.04.2019), претставници на Стопанската комора на Македонија, како и Претседателот на Комората, г. Бранко Азески, беа во работна посета на еден од најголемите млекопроизводители во земјата, Млекара АД Битола.

Предмет на посетата, меѓу другото, беше и изнаоѓањето начини за унапредување на соработката помеѓу Млекара Битола и Стопанската комора, преку кои двете страни се надеваат дека ќе се унапреди и севкупното земјоделство, како и млечниот пазар во земјата.

Како активен член во Стопанската комора од самото постоење на млекарницата и со свои претставници во нејзините највисоки органи и тела, Бимилк континуирано ги застапува интересите за развој на севкупната млечна индустрија, со голем број иницијативи за нови политики. Истовремено, Бимилк е и претседавач на Групацијата на производство, откуп и преработка на млеко во рамките на Комората, каде што членуваат повеќе правни лица чија основна дејност е откуп, производство и пласман на млеко и млечни производи.

За време на посетата, изјави за медиумите дадоа г. Ѓорѓи Петрушев, генерален директор на Бимилк, како и Претседателот на Комората, г. Бранко Азески, кои имаа заеднички став и истакнаа дека е неопходно спроведување повеќе иницијативи, со цел унапредување на индустријата за млеко и млечни производи како еден од најважните сегменти од агроиндустрискиот комплекс.

„Како претседавач на Групацијата, Бимилк дава значаен придонес во креирањето предлози за политиките во агрокомплексот. Радува фактот што преку Комората успеваме да ги артикулираме нашите иницијативи, а и натаму ќе дејствуваме во насока на зголемување на интензитетот на работење на Групацијата. Меѓу другото, еден од начините за унапредување на нашата соработка се и иницијативите за партнерства со трети страни со цел унапредување на земјоделството, но и предложување нови политики што ќе придонесат за зголемување на сточниот фонд, преработувачките капацитети и, секако, за отворање нови можности“, изјави Ѓорѓи Петрушев, генерален директор на Бимилк.

„Една од темите на нашиот разговор се и многубројните предизвици со кои се соочува млечниот пазар, меѓутоа убеден сум дека со помош на иницијативите на Бимилк и на Групацијата ќе успееме заедно да се избориме со неповолните состојби во млекопроизводството. Големите производни потенцијали на Млекара Битола, добриот имиџ и изградената доверба кај македонските потрошувачи се и повеќе од доволен показател за способноста на компанијата да се носи со предизвиците“, изјави Бранко Азески, Претседател на Стопанската комора на Македонија.

Инаку, како дел од можностите за унапредување на соработката беа истакнати и континуираните заеднички заложби за застапување на интересите на пазарот пред надлежните институции и органи, отворањето соработка со трети страни и сродни компании од земјата и регионот, иницијативите за заедничка набавка на суровини и репроматеријали за процесот на производство, приспособувањето кон регулативите на ЕУ итн.

Битолски со 10 витамини - прв јогурт со збогатен состав за поздраво детство

Новиот јогурт е проширување на портфолиото Битолско со 10 витамини, со цел да се понудат производи што се хранлива поддршка на сек...

20.02.2020.

Зошто ни е неопходен калциумот и која е улогата на Д3 витаминот?

Калциумот е важен за здрави и цврсти коски. Тоа е нешто што речиси секој од нас го знае како факт.

11.02.2020.

Пет причини зошто треба да кажеме ДА за свежото млеко

Во светот сѐ повеќе расте бројот на поддржувачите на свежото млеко кои што тврдат дека бројни се придобивките од консумирањето во...

04.02.2020.

Дали свежото млеко треба да се вари?

Свежото млеко е најдобриот избор за здрав хранлив пијалак што изобилува со нутритивни состојки.

28.01.2020.

Како да ги препознаете знаците на остеопороза и како влијае консумацијата на Д3 витамин?

Зголемената физичка активност, помало консумирање алкохол и цигари и соодветна исхрана каде има зголемен степен на калциум се од г...

24.01.2020.
00 / 00
|
Nazad
|
01 / 02

Moja Kravica Junior 250ml

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Ex saepe odio animi, dolores impedit architecto fuga quam ut, accusamus totam illo doloremque ipsum, deleniti veritatis numquam corporis commodi repellat quasi.

Moja Kravica Junior 250ml

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Ex saepe odio animi, dolores impedit architecto fuga quam ut, accusamus totam illo doloremque ipsum, deleniti veritatis numquam corporis commodi repellat quasi.

Informacije o proizvodu
Proizvod i opis
Pakovanje/SKU
mlečna mast
Rok trajanja i uslovi čuvanja
Transportno pakovanje
Proteini
Ugljeni hidrati
Energetska vrednost
Balans+ jogurt
TTOSO 1kg
1g
25 dana
12 komada
3,2g
5,2g
192kJ/46kcal