Затоа што D3 витаминот е имуномодулатор. Постојат низа на студии кои укажуваат дека овај витамин го намалува ризикот од вирусни и бактериски инфекции.
Покрај тоа што е природен извор на калциум, Битолското свежо млеко со Д3 витамин е лесно е за консумација бидејќи не е потребно да се вари и се консумира свежо!
Битолското свежо млеко со Д3 витамин е совршено за сите консументи особено во зимските месеци кога сончевите денови ни се ограничени. Посебно е препорачливо за повозрасната популација и нивната зголемена потреба од грижа за коските и забите.
Концентрацијата на додаден витамин Д3 во свежото млеко од 0,75 микрограми на 100 гр млеко претставува 15% од препорачаната дневна доза.
Поради квалитетот на суровото млеко кое го откупуваме во „Бимилк“, софистицираната опрема за термичка обработка и асептичната амбалажа која се користи при пакувањето, нема потреба да се вари свежото млеко на „Бимилк“.
Млекото е многу добар извор на тиамин (витамин Б1), рибофлавин (витамин Б2 и кобаламин (витамин Б12). Во мало количество содржи и ниацин (витамин Б3), пантотенска киселина (витамин Б5),пиридоксин (витамин Б6), витамин Ц и фолна киселина. Млекото содржи значително количество од витамините А и Д и мало количество на витамините Е и К кои се растворливи во масти.
Млекото веќе нема да ја има истата хранлива вредност како што ја има доколку се консумира свежо, а со другите хранливи состојки ќе се изгуби и витаминот Д3.
Д витаминот помага за развој на мускулите и коските, за цврсти заби и коски и особено помага при искористување на калциумот од млекото.