Битолско кисело млеко

Битолско кисело млеко се подготвува со традиционални методи, исклучиво од свежо, домашно млеко. Ова е причината зошто нашето кисело млеко има автентичен вкус и вистинско богатство на природни пробиотици. Се користи како прилог и одлично оди со секој појадок и вечера. Тоа е добар пар со јадења, особено со зелена салата. Со задоволство го додаваме во мешавини за подготовка на разни теста и печива, на кои им дава идеална доза на киселост и богатство на вкус.

Битолско кисело млеко: калории и нутритивен состав во 100g производ

Млечни масти Протеини Јагленихидрати Енергетска вредност
2,8g 3,3g 4,2g 231.1kj / 55.2kcal

Битолско кисело млеко: калории и нутритивен состав во 100g производ

Киселото млеко се препорачува како алтернатива на другите млечни производи на секој кој сака да го намали калорискиот внес или е на одредена диета поради екстремно ниската калориска вредност од само 55 калории на 100гр производ.

Битолско екстра кисело млеко - повеќе масти за побогат вкус и дополнителна доза киселост

Претпочитате пополн вкус на вашите млечни производи? Тогаш нашето екстра кисело млеко е вашиот нов омилен прилог! Со малку повеќе масти, покремаста текстура, но и побогат вкус, Битолско екстра кисело млеко ќе додаде доза свежина на секој оброк.

Битолско екстра кисело млеко: калории и нутритивен состав во 100g производ

Млечни масти Протеини Јагленихидрати Енергетска вредност
2,8% 3,3g 4,2g 227kj / 54kcal

Различни пакувања на кисело млеко за да изберете според вашите потреби

Со различни големини на амбалажа, успеавме да го прилагодиме киселото млеко на вашите потреби. Доколку сакате да го јадете како прилог со вашиот омилен појадок, послужете го со кисело млеко во пакување од 180g. Доколку го сервирате како прилог за целото семејство – имаме Битолско кисело млеко од 400g.

Имате прашања за Битолско кисело млеко?

1. Првата фаза во производството на кисело млеко е подготовка на млекото. Свежото сурово млеко прво се собира од фармите. Млекото потоа се транспортира до Бимилк. Таму се загрева со цел да се уништат сите штетни бактерии и да се продолжи рокот на траење на производот.

2. Загреаното млеко потоа се соединува со стартерната култура. Стартерната култура е мешавина од специфични бактерии, како што се Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, кои се одговорни за ферментација на млекото. Овие бактерии ја претвораат лактозата (млечниот шеќер) во млечна киселина, која на киселото млеко му ја дава киселата нота.

3. По додавањето на стартерната култура, млекото се инкубира во големи ферменти на контролирана температура. Оваа температура е оптимална за растот и активноста на бактериите во почетната култура. За време на инкубацијата, бактериите ја метаболизираат лактозата, произведувајќи млечна киселина која постепено ја намалува pH вредноста на млекото и создава карактеристичен кисел вкус и текстура.

4. За време на инкубацијата, млекарите, според утврдените процедури, го следат процесот за да обезбедат правилна ферментација. Оваа контрола вклучува мерење на pH вредноста на млекото и следење на промените во текстурата и вкусот за да се постигне саканиот квалитет на киселото млеко.

5. Кога киселото млеко ќе го достигне посакуваното ниво на киселост, процесот на инкубација е завршен. Киселото млеко е изложено на ниски температури со цел да се спречи понатамошен развој на бактерии и да се зачува свежината на производот. После тоа киселото млеко се пакува во различни пакувања и е подготвено за дистрибуција.

Важно е да се напомене дека производството на кисело млеко во Бимилк се одвива под строго контролирани услови, со почитување на хигиенските стандарди и прописи. На овој начин обезбедуваме конзистентен производ со висок квалитет, кој ги задоволува стандардите и очекувањата на потрошувачите.

Scroll to Top

Веб страната користи колачиња за да овозможи најдобро искуство. Со користење на bimilk.mk се согласувате со нашата политика за приватност и користењето на колачиња во согласност со нашата политика за колачиња.