Моја Кравица млеко без лактоза

Моја Кравица млеко без лактоза им дава можност на сите кои имаат нетолеранција на лактоза да уживаат во придобивките и сите хранливи материи на млекото. Избегнувајте здравствени проблеми со замена на стандардното млеко со млеко без лактоза и уживајте во препознатливиот вкус на најквалитетното млеко.

Моја Кравица млеко без лактоза – калории и нутритивен состав

Млечна маст Протеини Јаглехидрати Енергетска вредност
1,5g 3,1g 4,5g 181 kJ-43 kcal

Моја Кравица млеко без лактоза 1,5% млечна маст

Ако чувствувате непријатност во стомакот по консумирање млечни производи со лактоза – многу е можно да спаѓате во групата на луѓе кои се чувствителни на млечниот шеќер. Шансите за нетолеранција на лактоза се зголемуваат со возраста, така што е можно да се стекне со оваа нетолеранција со возраста, дури и ако не сте ја имале секогаш. Тогаш доволно е вашето омилено Битолско млеко да го замените со Моја Кравица млеко без лактоза и ќе почувствувате олеснување. Достапно е во пакување од 1l.

Имате прашања за Моја Кравица млеко без лактоза?

Лактозата е природен шеќер кој се наоѓа во млекото и млечните производи. Се состои од две молекули на шеќер, гликоза и галактоза, поврзани заедно. За да може телото да ја апсорбира лактозата и да ја користи за енергија, таа мора да се разложи на нејзините основни компоненти – гликоза и галактоза. Овој процес на распаѓање го спроведува ензимот наречен лактаза, кој се произведува во цревата.

Нетолеранција на лактоза или нетолеранција на лактоза се јавува кога телото не произведува доволно лактаза или произведува лактаза која не е доволно ефикасна за целосно разградување на лактозата. Како резултат на тоа, лактозата влегува во дебелото црево, каде што бактериите почнуваат да го разградуваат. Овој процес може да предизвика непријатни симптоми како надуеност, гасови, дијареа и болки во стомакот.

Постојат неколку причини зошто може да се развие нетолеранција на лактоза. Ова се првенствено наследни фактори. Луѓето кои потекнуваат од популации кои традиционално не консумираат млечни производи често имаат поголема веројатност да бидат нетолерантни на лактоза.

Исто така, нивото на лактаза во телото може да се намалува со возраста, што може да доведе до развој на нетолеранција на лактоза во зрелата возраст.

Одредени цревни болести, како што се воспалителна болест на цревата или цревна повреда, може да го оштетат или намалат производството на лактаза.

Важно е да се истакне дека нетолеранцијата на лактоза не е исто што и алергија на млеко. Алергијата на млеко е реакција на имунолошкиот систем на протеините во млекото, додека нетолеранцијата на лактоза е поврзана со способноста на телото да ја разградува лактозата.

Со оглед на нетолеранцијата на лактоза, многу луѓе избираат да консумираат замени за млеко, а млекото без лактоза Моја Кравица се покажа како една од алтернативите што ги претпочитаат потрошувачите.

Scroll to Top

Веб страната користи колачиња за да овозможи најдобро искуство. Со користење на bimilk.mk се согласувате со нашата политика за приватност и користењето на колачиња во согласност со нашата политика за колачиња.