Погачки со Битолско кисело млеко

  • 4
    Лица/порции
  • 60 мин.
    Време на подготовка
  • 6
    Тежина на рецептот
Содржина

Состојки

  • 400g брашно (плус по потреба ако е меко)

  • 1 паковка сув квасец

  • 50ml масло

  • 50ml Битолско млеко

  • 1 белка

  • 200ml Битолско кисело млеко

  • 1 лажичка сол

  • 1 лажичка шеќер


Подготовка

    1. Во длабок сад измешајте ги сите состојки. Месете толку добро, да добиете убаво фино меко тесто. Ако лепи и имате потреба додајте повеќе брашно.

    2. Кога тестото е готово, покријте го со најлонска фолија, па со кујнска крпа и оставете нека се дуплира. Постапката трае околу еден час.

    3. Готовото тесто разделете го на повеќе парчиња по ваша желба.

    4. Површината премачкајте ја со мешавина од Битолско млеко и жолчка, а потоа наросете многу сусам.

    5. Оставете ги 10 минути во калапот, а потоа печете ги околу 25 минути.

    6. Кога ќе бидат готови, премачкајте ги со растопен путер.

Споделете го овој текст:

Остави коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Scroll to Top

Веб страната користи колачиња за да овозможи најдобро искуство. Со користење на bimilk.mk се согласувате со нашата политика за приватност и користењето на колачиња во согласност со нашата политика за колачиња.