Повеќето луѓе секојдневно консумираат повеќе сол отколку што им е потребно. Најчесто бидејќи на овој начин храната им е повкусна или пак за да елиминираат одредени силни миризби и вкусови. Но внесот на поголеми количини на сол може да го наруши здравјето и да предизвика негативни осцилации на крвниот притисок.
Покачениот крвен притисок, или хипертензијата, пак е лоша вест бидејќи претставува најчестиот фактор кој може да предизвика срцеви проблеми. Добрата вест е дека внесувањето на помала количина на сол во организмот на дневно ниво може да има многу позитивни резултати.
Повеќето производители на прехранбени производи во трката за подобар вкус не обрнуваат внимание на соленоста на продуктите и најчесто продуктите кои ги консумираме се пресолени.
Бимилк е првата компанија во Р.Македонија и регионот која започна да работи на подобрување на процесот на производство на своите сирења во насока на добивање на поздрави и повкусни продукти.
Благодарение на последните промени во технологијата, кај белите сирења на Бимилк за 20% се намали процентот на сол и сега изнесува до максимум 2,5%. Отсега, омилените Битолски сирења не само што имаат одличен вкус, туку се и едни од најздравите прехранбени продукти на македонските трпези.
За поздрaво уживање, Битолските сирења се богати со хранливи материи, протеини, калциум и содржат многу витамини, а отсега и позитивно влијаат на крвниот притисок.
На овој начин Бимилк уште еднаш ја покажува својата решителност и заложба да се грижи за здравјето на своите потрошувачи преку постојано подобрување и надградба на своите производи.