Состојки
400g Битолска павлака
300g изварка
сол по вкус
Мексикански лут сос: 2 лажички мелен црвен пипер; ½ лажичка зачин чили (по желба може да додадете повеќе); лук во прав по вкус.
Медитерански сос: 2 лажици кечап; 2 лажици мајонез; ½ – 1 лажичка оригано.
Традиционален сос со семиња: 2 лажици сусам; 2 лажици сончоглед; мелен црн пипер по вкус; ½ лажиче лук во прав или 1 чешне лук или по вкус; 2 лажици сецкан магдонос.
Подготовка
Во длабок сад ставете ги Битолската павлака, изварката и додајте сол по вкус. Измешајте и смесата поделете ја на три еднакви делови.
Започнете со подготовка на мексиканскиот сос. Во едниот дел ставете мелен црвен пипер, зачин чили и додајте малку лук во прав. Измешајте ги состојките и сосот сервирајте го во мала чинија.
За да го направите медитеранскиот сос во другиот дел од смесата со Битолската павлака додајте кечап, мајонез и оригано. Измешајте и сосот сервирајте го во мал сад.
Сусамот и сончогледот ставете ги во нелеплива тава на оган. Пропржете ги околу 2 до 3 минути.
На крај во преостанатата смеса со павлака додајте ги сусамот, сончогледот, магдоносот и зачинете со лук во прав и мелен црн пипер. Измешајте ги состојките и ставете ги во мала чинија.
Трите мезе сосови со Битолска павлака послужете ги со крекери или тортиља чипс по желба.