Состојки
Потребни состојки:
За тестото:
250 гр брашно
2-3 лажици вода
120 г. Битолски путер
1 јајце
прстофат сол За филот:
3-4 страка праз, ситно исечкани
3 лажици масло за јадење
сол и мелен црн пипер по вкус
100 г сланина, исечкана на коцки
1 лажичка буковец
3 јајца
120 мл. неутрална павлака за готвење – крем за готвење
сол и мелен црн пипер по вкус
Подготовка
Најпрво во длабок сад промешајте ги брашното, путерот, јајцето, водата и солта и оформете тесто.
Распределете го тестото во тарт тавче со дно кое се одвојува, или во округло тавче на механизам.Во тава на оган загрејте го маслото и испржете го празот. Зачинете со сол и мелен црн пипер по вкус и буковец. Додајте ја сланината и пржете уште 2-3 минути. Префрлете го филот врз кората од тестото.
Во длабок сад изматете ги јајцата, неутралната павлака за готвење и зачинете со сол и мелен црн пипер по вкус.
Полејте ја смесата врз празот и наросете со рендан кашкавал. Печете во загреана рерна на 180 степени околу 40 минути.