Kиш со праз и сланина

  • 20 мин.
    Време на подготовка
Содржина

Состојки

  • Потребни состојки:

  • За тестото:

  • 250 гр брашно

  • 2-3 лажици вода

  • 120 г. Битолски путер

  • 1 јајце

  • прстофат сол За филот:

  • 3-4 страка праз, ситно исечкани

  • 3 лажици масло за јадење

  • сол и мелен црн пипер по вкус

  • 100 г сланина, исечкана на коцки

  • 1 лажичка буковец

  • 3 јајца

  • 120 мл. неутрална павлака за готвење – крем за готвење

  • сол и мелен црн пипер по вкус


Подготовка

  1. Најпрво во длабок сад промешајте ги брашното, путерот, јајцето, водата и солта и оформете тесто.
    Распределете го тестото во тарт тавче со дно кое се одвојува, или во округло тавче на механизам.

  2. Во тава на оган загрејте го маслото и испржете го празот. Зачинете со сол и мелен црн пипер по вкус и буковец. Додајте ја сланината и пржете уште 2-3 минути. Префрлете го филот врз кората од тестото.

  3. Во длабок сад изматете ги јајцата, неутралната павлака за готвење и зачинете со сол и мелен црн пипер по вкус.

  4. Полејте ја смесата врз празот и наросете со рендан кашкавал. Печете во загреана рерна на 180 степени околу 40 минути.

Споделете го овој текст:

Остави коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Scroll to Top

Веб страната користи колачиња за да овозможи најдобро искуство. Со користење на bimilk.mk се согласувате со нашата политика за приватност и користењето на колачиња во согласност со нашата политика за колачиња.