Подготовка
Најпрво го ситниме карфиолот на ситни цветови и го ставаме во 3 л сад. Полеваме со вода за да се покрие содржината и додаваме 1 лажица сол.
Го ставаме садот на оган и го оставаме да се вари десетина минути. Со постојано мешање, полека додаваме 40 мл млеко и 40 гр Битолски путер. Зачинуваме со 1 лажичка мешан зачин и сол и бибер по вкус. Го враќаме садот на средна температура и го оставаме да се вари петнаесетина минути со повремено промешување
Во меѓувреме, настрана во сад го матиме јајцето и ги додаваме останатите 10 мл млеко. Добро изматената смеса полека ја тураме во садот во кој се вари карфиолот и постојано мешаме неколку минути. Го тргаме садот од оган и оставаме да се излади десетина минути.
Путер-чорбата е подготвена за сервирање!
За главно јадење препорачуваме пилешко филе чиј вкус ќе нè воодушеви и ќе нè остави без коментар. Новиот Битолски путер на Бимилк што е идеален за подготовка на секое домашно јадење ќе ги изненади сите домашни што до максимум ќе уживаат во вкусот на зачинетиот Битолски путер и пилешкото филе.