Совршен е за појадок со чаша чај или кафе, за десерт или брза ужинка. Се подготвува за 5-10 минути, а се јаде уште побрзо, затоа што гарантираме дека ќе им се допадне на сите, од најмали, па до најстари. Набавете си Битолска павлака, подгответе го и уверете примамливиот вкус на популарниот банана леб со кикиритки и портокал!
Подготовка
Во длабок сад измешајте ги брашното и прашокот за печиво.
Во друг сад со помош на виљушка изгмечете ги зрелите банани. Додајте го растопениот и кратко изладен путер. Добро измешајте додека се соединат сите состојки.
Во сад за матење изматете ги кафеавиот шеќер, јајцето, кората од портокал, циметот, Битолската павлака и ванилиниот шеќер.
Смесата со брашното додајте ја во садот со јајцето и павлаката. Потоа додајте ги и пасираните банани со путерот и кратко измешајте со жица за матење.
Кикиритките ситно исечкајте ги со помош на сечко или процесор за храна и додајте ги во смесата за колачот.
Правоаголниот калап обложете го со хартија за печење, а потоа ставете ја смесата за колачот.
Колачот печете го во претходно загреана рерна на 180 степени околу 50-60 минути. Послужете го со мед, парчиња банана и чај. На здравје!
Совет плус: Штом имате зрели и потемнети банани, не ги фрлајте! Искористете ги и направете го банана лебот.