Подготовка
Во длабок сад измешајте ги брашното и прашокот за печиво.
Во друг сад со помош на виљушка изгмечете ги зрелите банани. Додајте го растопениот и кратко изладен Битолски путер. Добро измешајте додека се соединат сите состојкиВо сад за матење изматете ги кафеавиот шеќер, јајцето, кората од портокал, циметот, Битолската павлака и ванилиниот шеќер.
Смесата со брашното додајте ја во садот со јајцето и павлаката. Потоа додајте ги и пасираните банани со путерот и кратко измешајте со жица за матење.
Кикиритките ситно исечкајте ги со помош на сечко или процесор за храна и додајте ги во смесата за колачотПравоаголниот калап обложете го со хартија за печење, а потоа ставете ја смесата за колачот.
Колачот печете го во претходно загреана рерна на 180 степени околу 50 – 60 минути. Послужете го со мед, парчиња банана и чај.
На здравје,