Состојки
-
250g брашно
-
½ лажичка инстант квасец
-
1 лажичка шеќер
-
прстофат сол
-
100ml млеко
-
50ml масло
-
За филот:
-
150g кашкавал
-
4 лажици Битолска кисела павлака
-
4 лажици исецкани сушени домати
-
рендан пармезан
-
свеж магдонос
Подготовка
Замесете тесто од првите состојки и оставете го да нарасне околу 30-40 минути на собна температура. Размесете го и поделете го на 4 еднакви делови. Секој дел расукајте го во мала коцка и во средишниот дел нанесете од киселата павлака, малку кашкавал, сушени домати и магдонос. Завртете ги краевите и формирајте ги како на фотографијата. Оставете ги да се одморат околу 10 минути, премачкајте ги со изматено јајце и печете 20-тина минути на 180°C.
Добар апетит и забавно готвење! 🙂