Кое е твоето омилено јадење? Пица и макарони? Ако одговори со „Да“ ти си на вистинското место. Време е да го уживаш во кремастиот вкус и кулинарската фузија – пица макарони.
Подготовка
Во тенџере на оган ставете ја водата да се вари и додајте ½ мала лажичка сол. Штом водата зоврие додајте ги макароните и варете 5-7 минути зависно од упатството наведено на пакувањето.
Сварените макарони исцедете ги.
Кашкавалот изрендајте го, а саламата исечете на четвртинки.
Во длабок сад ставете ги павлаката, неутралната павлака за готвење, кечапот и ориганото. Измешајте ги и додајте ги во садот со макароните. Посолете по вкус.
Во тава ставете ги макароните. Врз нив додајте го ренданиот кашкавал, сечканата салама и печурките.
Тавата ставете ја во загреана рерна на 250 степени и печете околу 10 минути за да се растопи кашкавалот. Топлите пица макарони послужете ги веднаш со листови свеж босилек. На здравје!
Препорака: Следи ги инструкциите и немој да додаваш масло во водата во која се варат тестенините. Маслото ќе оневозможи сосот да се залепи за макароните. Вари ги во поголема количина на вода и користи Битолска павлака за најкремаст вкус!