Состојки
300 г макарони
3 л вода
100 г Битолска павлака со 20% мм
120 мл неутрална павлака за готвење
120 мл кечап
1 мала лажичка оригано
75 г шункова салама
120 г маринирани сечкани печурки
100 г кашкавал
сол по вкус
свеж босилек
Подготовка
Во тенџере на оган ставете ја водата да се вари и додајте ½ мала лажичка сол. Штом водата зоврие додајте ги макароните и варете 5-7 минути зависно од упатството наведено на пакувањето.
Сварените макарони исцедете ги.
Кашкавалот изрендајте го, а саламата исечете на четвртинки.
Во длабок сад ставете ги Битолската павлака, неутралната павлака за готвење, кечапот и ориганото. Измешајте ги и додајте ги во садот со макароните. Посолете по вкус.
Во тава ставете ги макароните. Врз нив додајте го ренданиот кашкавал, сечканата салама и печурките.
Тавата ставете ја во загреана рерна на 250 степени и печете околу 10 минути за да се растопи кашкавалот. Топлите пица макарони послужете ги веднаш со листови свеж босилек. На здравје!