Домашни кроасани​

  • 25 мин.
    Време на подготовка
Содржина

Состојки

  • 250ml топла вода​

  • 250ml топло Битолско млеко​

  • 100ml масло​

  • пресен квасец​

  • 6 лажици шеќер​

  • 1 лажиче сол​

  • 1 ванила​

  • 2 жолчки, белките за премачкување ​

  • околу 1kg брашно ​

  • 250g путер или маргарин

  • мармалад или крем


Подготовка

  1. Во длабок сад се ставаат течните состојки, па се додаваат шеќерот, солта, квасецот, жолчките. Се меша убаво и се додава брашно постепено, колку ќе прими течноста, за да се замеси средно меко тесто. Убаво се изработува, меси.

  2. Тестото се дели на 12 дела. Се обликуваат топчиња. Секое топче се отвора со оклагија колку плитка чинија и се премачкува со омекнатиот путер. Се редат една врз друга. Последната не се мачка.

  3. Од сите така наредени кори една врз друга се отвора голема кора.
    Се сече на делови. Потоа се става по малку мармалад или крем. И на крај се виткаат кифлите.

  4. Се редат во плех , се премачкуваат со разматена белка и се киснат 30 минути. Потоа се печат во загреана рерна на 180-200 степени околу 20-25 минути. По желба се наросуваат со шеќер во прав.

Споделете го овој текст:

Остави коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Scroll to Top

Веб страната користи колачиња за да овозможи најдобро искуство. Со користење на bimilk.mk се согласувате со нашата политика за приватност и користењето на колачиња во согласност со нашата политика за колачиња.