Едноставен рецепт за популарната чизкејк торта

Состојки

  • 125 г путер или маргарин

  • 100 г шеќер во прав

  • 300 г мелени бисквити

  • 120 мл сок од портокал (може да користите свежо цеден или готов по вкус)

  • За фил:

  • 400 г крем сирење

  • 150 г шеќер во прав

  • 500 мл слатка павлака

  • 180 г Битолска павлака со 20% млечна маст

  • 1 ќесичка желатин

  • 50 мл вода

  • За прелив:

  • 300 г малини или црвено овошје по желба

  • 400 мл вода

  • 100 г шеќер

  • 1 ќесичка желатин

Кликнете на една од состојките за да ја вметнете на вашата листа за купување.

Без печење и комплицирани состојки до супер вкусен десерт! Светски популарниот чизкејк е омилен и кај нас. Иако подготовката бара одредена умешност, со нашиот рецепт и оние со помало искуство во кујната ќе може да уживаат во вкусот на домашно приготвениот и супер кремаст чизкејк.

Подготовка

  1. Најпрво подгответе ја подлогата, односно кората за чизкејк. Во длабок сад изматете ги путерот и шеќерот во прав.

  2. Откако добро ќе ги изматите, додајте ги мелените бисквити. На крај, додајте го сокот од портокал и продолжете со мешање додека смесата се соедини.

  3. Вака подготвената смеса префрлете ја во калап за чизкејк и рамномерно распоредете ја притискајќи ја со прсти или лажица така што ќе се формира кора.

  4. Калапот ставете го во фрижидер за добро да се стегне, а во меѓувреме подгответе го филот.

  5. Желатинот прелијте го со 50 мл ладна вода и оставете го да набабри.

  6. Во длабок сад за матење измешајте ги крем сирењето и шеќерот во прав. Мешајте со нежни движења на раката и не користете миксер, бидејќи сирењето ќе се растопи и нема да ја има посакуваната густина.

  7. Слатката павлака изматете ја во посебен сад, па додајте ја во крем сирењето и повторно со нежно мешање соединете ги сите состојки.

  8. На крај додајте ја и павлаката и повторно промешајте.

  9. Набабрениот желатин загрејте го неколку секунди во микробранова печка или на шпорет. Растопениот желатин додајте го во преостанатиот фил и измешајте.

  10. Врз бисквитната подлога нанесете го филот. Калапот ставете го во фрижидер за се добро да се стегни тортата, најмалку 3 часа.

  11. Во мал сад ставете го желатинот и додајте 100 мл ладна вода. Измешајте го и оставете го да набабри.

  12. Во тенџере на оган ставете ги овошјето, шеќерот и преостанатата вода. Овошјето варете го 3 до 5 минути, а потоа тргнете го од оган и додајте го желатинот. Измешајте за да се растопи желатинот и оставете го преливот да се излади кратко околу 5 до 10 минути. Со помош на голема лажица преливот внимателно ставете го во калапот. Тортата вратете ја во фрижидер и оставете ја да се лади уште 3 до 4 часа. На здравје!

Совети плус: Потребното време за подготовка на тортата е околу 30-тина минути, не сметајќи го времето кое е потребно за ладење на тортата.
Испобајте ја чизкејк тортата во варијанта со подлога од чоколадни бисквити, а наместо овошен фил, ставете фил од карамел или фстак.

Коментари

Споделете го овој текст:

Остави коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Scroll to Top

Веб страната користи колачиња за да овозможи најдобро искуство. Со користење на bimilk.mk се согласувате со нашата политика за приватност и користењето на колачиња во согласност со нашата политика за колачиња.