Карамел сос

Состојки

  • 160g Шеќер​

  • 20g Густин​

  • 170ml Битолско Млеко​

  • 40g Битолски Путер

Кликнете на една од состојките за да ја вметнете на вашата листа за купување.

Подготовка

  1. Во сад на оган се ставаат шеќерот и густинот и се додава малку вода. На средна температура се меша постојано се додека да се карамелизира смесата.​

  2. Потоа се додава млекото, топло, полека и постепено се додека не се растопи целосно карамелизираната смеса.

  3. На крај се додава путерот и се мешаме додека да се растопи.​
    Готовиот карамел се остава да олади, па се префрла во соодветен сад и се чуваме во фрижидер.​

Коментари

Споделете го овој текст:

Остави коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Scroll to Top

Веб страната користи колачиња за да овозможи најдобро искуство. Со користење на bimilk.mk се согласувате со нашата политика за приватност и користењето на колачиња во согласност со нашата политика за колачиња.