Колачи со вишни

Содржина

Состојки

  • 1 свеж квасец

  • 1 лажицa вода

  • 80гр. шеќер

  • 1/2 лажиче ванила екстракт

  • 3 јајца

  • 200мл. млеко

  • 500гр брашно

  • 1 лажиче сол

  • 120гр. Стопен Битолски путер

  • 1 кора од лимон

  • 350гр. вишни

  • 150гр. Битолски путер

  • 100гр. Шеќер

  • 1 бурбон ванила шеќер

  • 100гр. ливчиња бадеми

  • 200мл. слатка павлака


Подготовка

  1. Квасецот се меша со шеќерот и водата додека се растопи.
    Јајцата, млекото, ексртактот од ванила и путерот се мешаат заедно.
    Во еден длабок сад се ставаат брашното и солта, се додаваат течните состојки и квасецот и се мати со миксер околу 5-7 мин. со спиралните маталки.

  2. Тестото се покрива со крпа и се остава 1 час да стасува.
    Тестото се распоредува во длабок плех врз хартија за печење и се остава покриено со крпа 15 мин.

  3. Исцедените вишни (од компот или одмрзнати) се
    распоредуваат врз тестото со благо притискање.

  4. Путерот се дели на мали парчиња и се распоредува врз тестото. За крај, се нанесуваат ливчињата бадеми и
    одозгора се напрскува шеќерот измешан со бурбон ванила
    шеќер. Се пече 35-40 мин на 190 степени во претходно загреана рерна.
    Кога ќе се испече веднаш се прска колачот со слатката
    павлака и се чека да се излади.

Споделете го овој текст:

Остави коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Scroll to Top

Веб страната користи колачиња за да овозможи најдобро искуство. Со користење на bimilk.mk се согласувате со нашата политика за приватност и користењето на колачиња во согласност со нашата политика за колачиња.