Крем салата со компири и павлака

Состојки

  • 400 г компири

  • 2 литри вода

  • 4 јајца

  • 300 г шунка

  • 100 г кашкавал

  • 400 г Битолска павлака

  • 200 г мајонез

  • 1 чешне лук по желба

  • 1 мала лажичка сол

  • ½ мала лажичка мелен црн пипер

  • Гранче свеж магдонос за декорација.

Кликнете на една од состојките за да ја вметнете на вашата листа за купување.

Крем салатите се омилени на секоја трпеза! А тајната за највкусната крем салата се крие во Битолската павлака. Искомбинирана со компири, кашкавал, салама и јајца, ја направивме највкусната крем салата која треба да ја направиш за празниците.

Подготовка

  1. Во тенџере ставете ги компирите. Додајте ја водата. Тенџерето затворете го со капак и ставете ги компирите да се варат на висока температура. Штом водата зоврие, намалете ја температурата и варете ги компирите 30 до 40 минути, додека омекнат.

  2. Во меѓувреме, во мало тенџере ставете ги јајцата. Во тенџерето додајте вода за да ги покрие јајцата. Покријте го капак и ставете го на оган. Штом водата зоврие, намалете ја температурата и варете ги јајцата 10 до 12 минути. Варените јајца ставете ги во чинија со ладна вода. Оставете ги да се изладат, а потоа излупете ги и изрендајте ги на крупната страна од рендето. Ставете ги во длабока чинија

  3. Варените компири, извадете ги од водата и оставете ги да се изладат. Излупете ги и изрендајте ги на крупната страна од рендето. Ставете ги во чинијата со јајцата.

  4. Кашкавалот изрендајте го или исечкајте го на мали коцки. Шунковата салама исечкајте ја на мали коцки. Кашкавалот и шунката додајте ги во чинијата со компирите. Измешајте со голема лажица за да се соединат состојките.

  5. Во чинијата додајте ги Битолската павлака и мајонезот. По желба додајте ситно сечкан лук. Посолете и зачинете со мелен црн пипер. Измешајте уште еднаш и сервирајте ја салатата. Декорирајте ја со сечкан магдонос. На здравје!

Совет плус: За да заштедите време при подготовката, изберете помали компири за варење. Тие побрзо ќе се сварат.

Коментари

Споделете го овој текст:

Остави коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Scroll to Top

Веб страната користи колачиња за да овозможи најдобро искуство. Со користење на bimilk.mk се согласувате со нашата политика за приватност и користењето на колачиња во согласност со нашата политика за колачиња.