Кремаста салата со компири и кисела павлака

Состојки

  • 500 грама компири

  • 3 корнишони

  • ½ главица црвен кромид

  • 1 лажица вински оцет

  • ½ мала лажичка сол

  • ¼ мала лажичка мелен црн пипер

  • ¼ чаша мајонез

  • ¼ чаша Битолска павлака

  • 1 страк млад кромид.

Кликнете на една од состојките за да ја вметнете на вашата листа за купување.

Салатите со варени компири се едни од омилените, па ако се со кремаст сос, нема кој да одолее! Споделуваме рецепт за кремаста салата со компири, мајонез и Битолска павлака, за која веруваме дека ќе ви се допадне.

Подготовка

  1. Компирите измијте ги. Во тенџере на оган ставете ги компирите и додајте вода. Оставете ги компирите да се варат за време од 30-40 минути, додека омекнат.

  2. Варените компири оставете ги да се изладат, а потоа излупете ги и исчекајте ги на кругови.

  3. Корнишоните исчекајте ги на кругови. Кромидот исечете го на ленти.

  4. Во длабока чинија за салата ставете ги сечканите компири, корнишоните, кромидот и додајте ги винскиот оцет, солта и мелениот црн пипер. Измешајте ги состојките.

  5. Во мала длабока чинијата ставете ги мајонезот и павлаката. Измешајте ги.

  6. Во садот со компирите додајте го сосот и измешајте ги состојките. Декорирајте со ситно сечкан млад кромид. На здравје!

Совет плус: По желба во салатата може да додадете печурки, а за пикантен вкус – рен.

Коментари

Споделете го овој текст:

Остави коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Scroll to Top

Веб страната користи колачиња за да овозможи најдобро искуство. Со користење на bimilk.mk се согласувате со нашата политика за приватност и користењето на колачиња во согласност со нашата политика за колачиња.