Доколку на некој ваш близок пријател му се ближи роденден, ова е одличен поклон со кој сигурно пријатно ќе го изненадите. Без печење и комплицирани состојки до супер вкусен десерт!
Подготовка
Во длабок сад ставете ги мелените бисквити, млеко, медот и путерот. Измешајте ги со лажица за да се соедини смесата.
Смесата ставете ја во калап за чизкејк и добро притиснете.
Започнете со подготовка на филот. Едната ќесичка желатин ставете ја во ѓезве. Додајте 50 мл вода и измешајте. Оставете го желатинот да набабри околу 5 – 10 минути.
Во длабок сад за матење ставете ги крем сирењето, Битолската павлаката, ванилиниот шеќер и шеќерот во прав. Изматете ги со миксер за да се соедини смесата.
Желатинот загрејте го за да се растопи. Притоа внимавајте – не смее да зоврие. Оставете го кратко да се излади, околу 1 минута, а потоа постепено додавајте го во филот со павлаката и матете си миксерот уште 2 – 3 минути.
Филот ставете го во калапот и убаво израмнете. Калапот ставете го фрижидер за време од 5 до 6 часа, а најдобро е преку ноќ.
Подгответе го овошниот фил. Желатинот ставете го во ѓезве. Додајте 50 мл вода и измешајте. Оставете го желатинот да набабри околу 5 – 10 минути. Овошниот микс, шеќерот и водата ставете ги во тенџере на оган. Варете го овошјето 2 – 3 минути. Потоа додајте го желатинот. Измешајте и тргнете го тенџерето од оган. Оставете го филот да се излади околу 20 минути, а потоа ставете го во калапот. Оставете го колачот да се стегне уште 3 – 4 часа.
Калапот отворете го и сервирајте ја тортата. На здравје!
Совет плус: Чизкејкот може да го направите со овошје по желба – јагоди, малини, боровинки или чоколаден ганаж.