Состојки
-
1 кг кисело млеко
-
350 гр кисели краставички
-
1-2 чесни лук
-
50 гр ореви
-
½ китка копар
-
сол, масло
Подготовка
Киселите краставички и лукот ситно се сечкаат, а оревите се мелат, но не премногу ситно. Се зачинува со ситно сечкан копар, сол и масло (може и маслиново), па сè се меша до соединување. Пред послужување треба добро да се излади.
Препуштете се на креативност во кујната, бидејќи полната структура на Битолското кисело млеко ви овозможува неограничен број можности. Тоа е одличен додаток и за сармички, спанаќ, полнети пиперки, мусака, печено месо, компири и безброј други јадења, но може да се додаде и на овошни или зеленчукови салати како прелив. Изборот е ваш, но за каква било комбинација и да се одлучите, ние ви ветуваме богат, незаменлив вкус што нема да ве остави рамнодушни.