Состојки
-
1kg свински бут
-
4 суви пиперки
-
2 лажици црвен пипер
-
5 чешниња лук
-
2 лажички Битолска павлака
-
сол и црн пипер
-
50мл маслиново масло
-
3 главици кромид
-
црвена зелка
-
зелена зелка
-
морков
-
јаболко
-
кромид
-
магдонос
-
црвена пиперка
-
3 лажици павлака
-
1 лажица сенф
-
1 лажица јаболков оцет
-
500g сладок компир (сварен)
-
500g жолт компир (сварен)
-
1 лажичка кумин
-
1 лажичка лут сос
Подготовка
Ќе земеме 4 суви пиперки и ќе ги ставиме во топла вода да омекнат. Потоа ги ставаме во блендер и додаваме димен црвен пипер, 4 до 5 чешниња лук, сол и црн пипер и маслиново масло. Блендираме додека не добиеме хомогена смесаа. Потоа во една касерола тава правиме креветче од кромид за месото. Сечкаме на крупно 3 до 4 главици кромид и ги редиме низ целата тава. Потоа го земаме месото. Со нож правиме вдлабнатини во него и целото го премачкуваме со подготвената маринада. На крај месото го полеваме со уште малку маслиново масло и подготвено е за печење. Загреана рерна на 140 степени, 5 часа.
Потоа продолжуваме со салатата. На тенки лентички ги сечкаме црвената и зелената зелка, кромидот, црвената пиперка и јаболкото, рендаме на крупно еден морков и ситно го сечкаме магдоносот. Потоа следува дресингот. 2 лажици павлака, 1 лажица сенф, 1 лажица јаболков оцет, сол и црн пипер, добро промешуваме и дресингот го ставаме во салатата. Повторно добро промешуваме и пробуваме дали е зачинето по наш вкус.
Со сендвич секогаш оди добро компир. Е сега, доколку го пробате овој компир, никогаш нема да побарате пржени компирчиња. Во еден сад ги ставаме претходно сварените компири и ги зачинуваме со сол, црн пипер, кумин и маслиново масло. Добро промешуваме и ставаме да се пече 30-тина минути. И за крај сос за компирот. 3 лажички павлака, 1 лажичка лут сос, сол и кумин и промешуваме.
Дојде време за сервирање. Го земаме месото и со 2 вилушки го растргнуваме на парченца. Земаме мали ролнички и ги полниме со месото и салатата. На страна го сервираме печениот компир и сосот.