Подготовка
Наполнете сад со ладна вода и оставете го на страна. Во друг сад сварете ги јајца од потполошка. Откако ќе се сварат, после отприлика 3 минути извадете ги јајцата oд врелата вода и веднаш ставете ги во садот со ладната вода. Откако ќе се изладат, внимателно излупете ги, пресечете ги на половина и ставете ги во фриждер.
Следно, поставете цедалка над сад и стиснете ги силно сецканите краставички со цел водата да истече од нив. Би требало да добиете 2/3 од една кафена шоља.
Во блендер измешајте го миксот од тревки (2 лажички) со 2 лажици ладна вода. Миксајте 20-30 секунди во блендерот додека не се исечкаат убаво, притоа внимавајќи да не добиете премногу течна смеса.
Во друг, поголем сад, измештајте Битолски јогурт со добиената течност од краставичките, изрендамиот рен и сенфот. Додадете ги со мешање и тревките од бледерот, посолете и добиената смеса ставете ја во фриждер.
Во 8 садови за супа ставете подеднакво количество летна супа, украсете со сварените и излупени јајца од потполошка и додадете ренданите краставички од почетокот заедно со исечкани ‘рдокви.