Подготовка
Најпрво на тивок оган го растопуваме Битолскиот путер и ги додаваме мешаниот зачин, магданосот, сокот од лимон и изренданата кора од лимон и оставаме да се излади на собна температура.
Зеленчукот добро го миеме и го ставаме во сад на оган за малку да се обари, околу 5-10 минути. Го процедуваме обарениот зеленчук и го оставаме настрана, на топло место.
Пилешкото филе го сечеме на ленти.
Во загреана тава на оган ги пропржуваме лентите пилешко филе додека малку не заруменат. Секоја од пропржените ленти ја премачкуваме со по една лажица од зачинетиот путер и пржиме уште 2-3 минути.
Со останатата смеса од зачинетиот путер го зачинуваме зеленчукот.
За крај, врз пржените пилешки ленти наросуваме сечкани бадеми и сервираме со прилогот од зеленчук и салата по желба.
За неделен десерт се одлучивме за вкусен ролат од кокос во чија подготовка се вклучува целото семејство. Вкусот на кокос измешан со прекрасните ноти на Битолски путер на Бимилк ќе нè вратат во минатото кога нашите баби приготвуваа вкусни домашни колачи и ролати.