Пита со јаболка и Битолска павлака

Состојки

  • 4 јаболка

  • 2 лажици шеќер

  • сок од пола лимон

  • 2 јајца

  • 25 гр. Моја Кравица путер со маслесност од 82% на собна температура

  • 1 лажиче прашок за пециво

  • 120 гр. БИТОЛСКА павлака

  • 180 гр. просеано брашно

  • 1 лажица цимет (може и повеќе)

  • 2 лажици мед

Кликнете на една од состојките за да ја вметнете на вашата листа за купување.

Есента е златна кралица, па да искористиме се што ни нуди природата и сезоната.
Пита од јаболка е задолжителна за овој период од годината и затоа овој рецепт треба да биде направен во секој дом.

Подготовка

    1. Најпрво изрендајте 4 јаболка, додадете 2 лажици шеќер и сок од пола лимон. Оставете ја оваа мешавина 1 час.

    2. Додека чекате тој 1 час да помине подгответе ги останатите состојки:

      • 2 јајца;
      • 25 гр. Моја Кравица путер со маслесност од 82% на собна температура;
      • 1 лажиче прашок за пециво;
      • 120 гр. БИТОЛСКА павлака;
      • 180 гр. просеано брашно;
      • 1 лажица цимет (може и повеќе);
      • 2 лажици мед
    3. Откако сите состојки убаво ќе се изматат, се додаваат јаболката и 120 гр. сецкани ореви.

    4. Целата смеса се истура во калап за торта со големина 28 (ако е помал, ќе биде повисока) и се пече во загреана рерна на 190°, околу 35 минути. Искористете го трикот со чачкалицата за да се уверите дека е печена.

    5. Оставете ја да се подизлади и премачкајте ја одозгора со претходно подготвен крем од 200гр. БИТОЛСКА павлака и 3 супени лажици мед. Наросете со сецкани ореви и послужете.

Гответе со љубов! ♥

Коментари

Споделете го овој текст:

Остави коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Scroll to Top

Веб страната користи колачиња за да овозможи најдобро искуство. Со користење на bimilk.mk се согласувате со нашата политика за приватност и користењето на колачиња во согласност со нашата политика за колачиња.