Полнети тиквички

  • 45 мин.
    Време на подготовка
Содржина

Состојки

  • 2 тиквички

  • 300 гр мелено месо

  • 150 гр ориз

  • 1 кромид

  • 1 супена лажица мешан зачин, сол, бибер

  • 4 јајца

  • 500 гр кисело млеко


Подготовка

  1. Во загреано масло се запржува кромидот, па се додава месото, а откако ќе се запржи, се додава и оризот и се зачинува.

  2. Тиквичките се лупат и се длабат, па се полнат со меленото месо. Се ставаат во земјена тава и се попрскуваат со масло, а тавата се полни со вода, доволно колку да ги покрие.

  3. Се пече подолго, во загреана рерна, со цел убаво да се загрее тавата, а откако тиквичката ќе биде варена, се прелева со матени јајца со кисело млеко и се допекува уште малку за да фати кора. На ова јадење може да се додаде и јаболков оцет.

Споделете го овој текст:

Остави коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Scroll to Top

Веб страната користи колачиња за да овозможи најдобро искуство. Со користење на bimilk.mk се согласувате со нашата политика за приватност и користењето на колачиња во согласност со нашата политика за колачиња.