Помфрит од моркови со сос од павлака

Состојки

  • 500 г млади моркови

  • 1 лажица маслиново масло

  • ½ мала лажичка лук во прав

  • ½ мала лажичка свеж или сув рузмарин

  • 1 мала лажичка сол.

  • Сос:

  • 200 г Битолска павлака

  • 1 лажица мајонез

  • ½ мала лажичка копар

  • ½ мала лажичка сол.

Кликнете на една од состојките за да ја вметнете на вашата листа за купување.

Сакаш поздраво да се храниш? – Да внесуваш повеќе зеленчук, а истовремено храната да биде вкусна? – Имаме супер рецепт за тебе. Направи помфрит од моркови и послужи ги со освежителен сос од павлака.

Подготовка

  1. Морковите излупете ги. Потоа пресчете ги четвртини или тенки ленти. Ставете ги во длабока чинија и додајте ги маслиново масло, лукот во прав и рузмаринот. Измешајте ги.

  2. Тавата обожете ја со хартија за печење. Морковите наредете ги во тавата во еден слој.
    Печете ги во загреана рерна на 200 степени, за време од 30 минути.

  3. Кон крајот на печењето пригответе го сосот. Во мал длабок сад ставете ги Битолската павлака, мајонезот, копарот и солта. Измешајте ги.

  4. Печените моркови послужете ги со сосот. На здравје!

Совет плус: Најдобро е да користите беби моркови – свежи или замрзнати.

Коментари

Споделете го овој текст:

Остави коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Scroll to Top

Веб страната користи колачиња за да овозможи најдобро искуство. Со користење на bimilk.mk се согласувате со нашата политика за приватност и користењето на колачиња во согласност со нашата политика за колачиња.