Состојки
-
500g исчистен морков
-
1l вода
-
1 коцка пилешки бујон
-
2 лажици масло
-
2 лажички брашно
-
1 лажичка бибер
-
1 жолчка
-
2 лажици Битолска павлака
Подготовка
Морковот исечкајте го на помали парчиња и ставете го во 1l студена вода. Оставете да се свари (без зачини).
Кога морковот ќе се свари, извадете го и испасирајте, а во водата во која се варел ставете ја коцката пилешки бујон.
Во друга тава, ставете две лажици масло и 2 лажици брашно. Благо пропржете го брашното, да не потемни, туку да добие светло златна боја. Потоа, додајте го морковот и пропржете го на тивок оган со постојано мешање, пет до седум минути.
Водата со пилешки бујон ставете ја да зоврие, па потоа ставете ја во смесата со морковот, мешајќи постојано. Кога ќе се соедини, додајте една лажичка бибер.
Од смесата одвојте две црпалки потаж во некој сад да се подизлади.
Жолчката помешајте ја со две лажици Битолска павлаката, а таа смеса потоа малку по малку додавајте ја во подизладениот потаж. Кога ќе се соединат убаво, додајте ја смесата во остатокот од топлиот потаж, со постојано мешање. Потоа кога убаво ќе се соединат, вратете на рингла и на тивок оган и варете уште седум минути со постојано мешање. Додадете сол по вкус.