Време е за нова кулинарска авантура! Во овие ладни денови, затоплете се со потаж од тиква. Кремаст и вкусен оброк за целото семејство.
Подготовка
Тиквата излупете ја, а потоа изрендајте ја на крупната страна на рендето или исечкајте на коцки.
Лукот ситно исечкајте го. Тиквата и лукот ставете ги во тенџере. Додајте 1 литар вода. Варете ја тиквата на умерена температура за време од 20 минути. Тенџерето тргнете го од огнот. Оставете да се излади 5 до 10 минути, а потоа миксирајте ја тиквата со рачен блендер.
Празот ситно исечкајте го. Целерот изрендајте го на крупната страна од рендето или исечете го на мали коцки.
Во голема тава на оган, ставете го маслото да се загрее. Во тавата додајте ги празот и целерот. Пропржете ги 5 до 7 минути. Потоа додајте 1 чаша вода. Тавата покријте ја со капак, намалете ја температурата и оставете зеленчуците да крчкаат 15 минути.
Тенџерето со тиквата вратете го на оган. Додајте ја смесата од тавата – празот и целерот. Во тенџерето додајте ја павлаката. Миксирајте со рачен блендер. Зачинете го потажот со сол, мелен црн пипер и копар по вкус. Оставете го потажот да зоврие, а потоа тргнете го тенџерето од огнот. Сервирајте во чинии и декорирајте со течна павлака, крупно мелен црн пипер и гранче копар. На здравје!
Совет плус: Потажот послужете го со парчиња печен леб. По желба, пред печењето лепчињата премачкајте ги со Моја Кравица путер.