Состојки
-
За тесто (околу 10 палачинки):
-
-1 јајце
-
-250 g брашно
-
-225 ml млеко
-
-225 ml вода
-
-прстофат сол.
-
За фил 1:
-
-150 g кашкавал
-
-150 g шунка
-
-200 g Битолска павлака
-
-сол, црн пипер.
-
За фил 2:
-
-150 g спанаќ
-
-150 g шампињони
-
-50 g Битолска павлака
-
-сол, црн бибер.
-
За прелив:
-
-1 јајце
-
-40 g рендан кашкавал
-
-50 g Битолска павлака
Подготовка
Состојките потребни за тесто ги ставаме во вангла и ги мешаме додека не се добие смеса без грутчиња. Загреваме малку масло во тавчето за палачинки и со црпалка ставаме од смесата. Палачинките се печат по 2-3 минути од двете страни додека добијата златесто кафеава боја.
Во првиот фил ги соединуваме ренданиот кашкавал, сечканата шунка и павлаката и додаваме сол и црн пипер.
За вториот фил ги пропржуваме сецканите шампињони и го додаваме спанаќот. Оставаме заедно да се динста. На крај го тргаме од оган и ја додаваме павлаката и зачинуваме со сол и црн пипер.
Секоја палачинка се полни со двата фила. Палачинките завиткани се редат во намрсена тава, се полеваат со преливот и се печат 15 минути на 200 степени.
На здравје