Потпечени полнети палачинки

  • 60 мин.
    Време на подготовка
Содржина

Состојки

  • За тесто (околу 10 палачинки):

  • -1 јајце

  • -250 g брашно

  • -225 ml млеко

  • -225 ml вода

  • -прстофат сол.

  • За фил 1:

  • -150 g кашкавал

  • -150 g шунка

  • -200 g Битолска павлака

  • -сол, црн пипер.

  • За фил 2:

  • -150 g спанаќ

  • -150 g шампињони

  • -50 g Битолска павлака

  • -сол, црн бибер.

  • За прелив:

  • -1 јајце

  • -40 g рендан кашкавал

  • -50 g Битолска павлака


Подготовка

  1. Состојките потребни за тесто ги ставаме во вангла и ги мешаме додека не се добие смеса без грутчиња. Загреваме малку масло во тавчето за палачинки и со црпалка ставаме од смесата. Палачинките се печат по 2-3 минути од двете страни додека добијата златесто кафеава боја.

  2. Во првиот фил ги соединуваме ренданиот кашкавал, сечканата шунка и павлаката и додаваме сол и црн пипер.

  3. За вториот фил ги пропржуваме сецканите шампињони и го додаваме спанаќот. Оставаме заедно да се динста. На крај го тргаме од оган и ја додаваме павлаката и зачинуваме со сол и црн пипер.

  4. Секоја палачинка се полни со двата фила. Палачинките завиткани се редат во намрсена тава, се полеваат со преливот и се печат 15 минути на 200 степени.

    На здравје

Споделете го овој текст:

Остави коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Scroll to Top

Веб страната користи колачиња за да овозможи најдобро искуство. Со користење на bimilk.mk се согласувате со нашата политика за приватност и користењето на колачиња во согласност со нашата политика за колачиња.