Уште едно гурманско патување и вкус кој ќе ве освои! Испробајте го рецептот за
пилешките ражничи со ѕаѕики сос. А за уште подобар вкус послужете ги со гиро пити.
Предобро!
Подготовка
Пилешкото месо исечкајте го на коцки. Ставете го во длабока чинија и додајте
ги маслиновото масло, сокот од лимон, лукот во прав, ориганото, сол и мелен
црн пипер. Измешајте и ставете го месото да се маринира најмалку 30 минути, а
може и преку ноќ во фрижидер.На секое стапче за ражнич ставете по неколку парчиња од месото. Ражничите
испечете ги на грил или обична тава, или на скара по желба. Печете ги на
средно висока температура по 3 до 4 минути од секоја страна.Пригответе го сосот. Краставицата изрендајте ја на крупната страна од рендето.
А потоа исцедете ја и ставете ја во длабока чинија. Во чинијата додајте ги битолската павлака, нането, копарот, лукот, маслиновото масло и сокот од
лимон. Измешајте за да се добие хомогена смеса.Печените ражнички послужете ги со ѕаѕики сосот и пити за гиро по желба. На
здравје!