Боршч – супа со цвекло и зеленчуци

Состојки

  • 100 г цвекло

  • 2 лажици масло

  • 100 г морков

  • 1 коцка говедска супа

  • 400 мл вода

  • 100 г кромид

  • 200 г сечкана зелка

  • 1 лажица Моја кравица путер

  • Сол и мелен црн пипер по вкус

  • 1 лажица свеж сок од лимон

  • 4 лажици Битолска павлака.

Кликнете на една од состојките за да ја вметнете на вашата листа за купување.

Дали имаш слушнато или пробано Боршч? Станува збор за супа од цвекло која е популарна во источна Европа и северна Азија. Некаде се нарекува руска, а некаде и украинска супа. Главна состојка е цвеклото кое му ја дава карактеристичната црвена боја и уникатниот вкус.

Подготовка

  1. Цвеклото излупете го и изрендајте го на крупната страна од рендето. Може да го исечкате во процесор за храна или едноставно исечете го на мали коцки.

  2. Морковите излупете ги и изрендајте ги на крупната страна од рендето. Кромидот исечкајте го на мали коцки.

  3. Во тенџере на оган ставете 1 лажица масло да се загрее. Во загреаното масло додајте го цвеклото и пропржете го со постојано мешање за време од 10 минути. Во тенџерето додајте ги морковите, коцката за супа и водата. Измешајте додека коцката се растопи. Тенџерето покријте го со капак и варете ја супата 15 минути.

  4. Во тава на оган ставете 1 лажица масло да се загрее. Додајте го кромидот и пропржете го 5 до 7 минути, додека порумени.

  5. Во тенџерето додајте ги пржениот кромид, сечканата зелка и путерот. Варете ја супата уште 15 минути. Зачинете со сол и мелен црн пипер по вкус. На крај додајте го и сокот од лимон. Тргнете го тенџерето од огнот и оставете ја супата да отстои еден час. Ставете ја во чинии и сервирајте ја со лажица Битолска павлака. На здравје!

Совет плус: Во супата може да додадеш сечкани компири, пиперки и домати.

Коментари

Споделете го овој текст:

Остави коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Scroll to Top

Веб страната користи колачиња за да овозможи најдобро искуство. Со користење на bimilk.mk се согласувате со нашата политика за приватност и користењето на колачиња во согласност со нашата политика за колачиња.