Состојки
-
100g сецкано и излупено цвекло
-
100g рендан морков
-
100g сечкан кромид
-
1 коцка говедска супа (400ml вода)
-
200g сечкана зелка
-
1 лажица Битолски путер
-
сол и црн пипер (по вкус)
-
1 лажица свеж сок од лимон
-
1 лажица Битолска павлака
Подготовка
Гответе ги цвеклото, морковите, кромидот и 1 коцка говедска супа во 400ml вода 15 минути.
Додадете ги зелката и Битолскиот путер и гответе уште 15 минути, а потоа промешајте ја додавајќи го сокот од лимон. Откако супата ќе стане готова, оставете ја да отстои еден час (но и не мора). Сервирaјте ја со Битолска кисела павлака, оваа комбинација е одлична.