Спанаќ со ориз и кисело млеко

Состојки

  • 200гр. ориз

  • 250гр. свеж спанаќ

  • 1 главица кромид

  • Сол и црн пипер

  • Зачини по избор

  • 1 лимон, исцеден

  • 60мл. вода

  • Маслиново масло

  • Битолско кисело млеко

Кликнете на една од состојките за да ја вметнете на вашата листа за купување.

Подготовка

  1. Во тава на среден оган ставете маслиново масло да се загрее. Потоа ставете 1 главица кромид, ситно исечкан. Пржете го додека не омекне. Откако кромидот ќе омекне додадете 200гр. ориз. Запржете го околу 5 минути и повремено мешајте.

  2. Додадете 250гр. исечкан свеж спанаќ и пропржете уште 2 минути. Потоа во тавата додадете 3 мали чаши топла вода (околу 60мл.) и зачинете по избор – со вегета, куркума или црвен пипер. Мешајте додека не омекне и при крај додадете сок од 1 исцеден лимон.

  3. Послужете го со Битолско кисело млеко 🙂

Коментари

Споделете го овој текст:

Остави коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Scroll to Top

Веб страната користи колачиња за да овозможи најдобро искуство. Со користење на bimilk.mk се согласувате со нашата политика за приватност и користењето на колачиња во согласност со нашата политика за колачиња.