Супер лесно мезе

  • 15 мин.
    Време на подготовка
Содржина

Состојки

  • 300g фета сирење

  • 300g рендан кашкавал

  • 2 лажици Битолска павлака

  • магдонос

  • црвен пипер

  • афион

  • сушена брусница

  • ореви


Подготовка

  1. Во длабок сад измешајте ги сирењето, кашкавалот и павлаката.

  2. Откако ќе добиете хомогена смеса, со помош на лажица, од неа издвојте и со дланките оформете мали топчиња. Малите топчиња наредете ги во тава или рамен сад. (Од посочените состојки излегуваат околу 30 топчиња).

  3. Tавата ставете ја во фрижидер барем половина час за топчињата минимално да се стврднат и за да можете полесно да го обложите.

  4. Секое од топчињата протркалајте го во избраната состојка. Освен сечкан магдонос, црвен пипер, афион, сечкана сушена брусница и издробени ореви (што беше наш избор), можете да експериментирате и со сечкан млад кромид, печен сончоглед, семки од тиква, издробен чипс, иситнети бадеми, пржени парчиња сланина и сл. Опциите се неограничени.

  5. Сервирајте со крекери или мали потпечени парчиња леб.

Споделете го овој текст:

Остави коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Scroll to Top

Веб страната користи колачиња за да овозможи најдобро искуство. Со користење на bimilk.mk се согласувате со нашата политика за приватност и користењето на колачиња во согласност со нашата политика за колачиња.