Тиквички со нане и павлака

Состојки

  • 1 тиквичка

  • 4 лажици Моја кравица путер

  • Сол по вкус

  • 180 г Битолска павлака

  • 15 ливчиња нане.

Кликнете на една од состојките за да ја вметнете на вашата листа за купување.

Овој рецепт за печени тиквички со Битолска павлака и нане е вистински деликатес кој ќе го освежи вашето мени! Со едноставни состојки и брза подготовка, овој оброк е идеален за лесна вечера или како гарнир со омилено јадење.

Подготовка

  1. Тиквичката исечете ја на кругови со дебелина од 7 мм.

  2. Во мало сад на оган ставете 2 лажици путер и растопете го. Со растопениот путер премачкајте ги круговите тиквичка.

  3. Тиквичките ставете ги да се печат на скара или грил тава. Печете ги 3 до 4 минути од едната страна, а потоа превртете ги од другата страна. Печете ги уште 2 до 3 минути. Печените тиквички извадете ги во чинија и посолете ги.

  4. Во тава на оган ставете го преостанатиот путер да се растопи. Штом потемни, тавата тргнете ја од огнот и во неа додајте ја Битолската павлака и неколку сечкани листови нане. Измешајте го сосот. По желба, со сосот може да ги прелиете тиквичките или послужете го во посебен сад. На здравје!

Совет плус: За да го збогатите вкусот, во сосот додајте 1 сечкано чешне лук или ¼ мала лажичка лук во прав.

Коментари

Споделете го овој текст:

Остави коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Scroll to Top

Веб страната користи колачиња за да овозможи најдобро искуство. Со користење на bimilk.mk се согласувате со нашата политика за приватност и користењето на колачиња во согласност со нашата политика за колачиња.