Состојки
-
350g пилешки гради
-
200g чили сос
-
2 чешниња лук
-
1 црвен кромид
-
3 лажици доматен сос
-
1 зелена пиперка
-
1 жолта пиперка
-
4 чери домати
-
6 Тортиљи
-
Битолска кисела павлака – по вкус
-
сончогледово масло – по вкус
-
сол по вкус
-
свежо мелен црн пипер по вкус
Подготовка
Во тава ставете малку масло, додадете го сосот од чили пиперки, лукот, кромидот, малку доматен сос, пиперките исечени на ленти и чери доматите. Зачинете и пржете на тивок оган.
Пилешкото месо исечкајте го на ленти и печете на фолија на скара. Кога месото ќе биде готово, додајте го во претходно подготвениот сос.
Тортиљите загрејте ги на тивок оган во рерна, наполнете ги со филот и завиткајте ги во фолија. Така завиткани вратете ги во рерна уште 2-3 минути на пониска температура.
Кога ќе ги извадите додадете во нив или од страна при сервирањето Битолска кисела павлака, која одлично се надополнува со вкусот на сосот и пилешкото месо.