Состојки
1 чаша Битолски путер на собна температура
1 чаша шеќер
1 јајце
½ чаша Битолска павлака со 20% мм
3 ½ чаши брашно
1 лажичка сода бикарбона
прстофат сол.
За украсување:
1 белка од јајце
140 – 180 г шеќер во прав
4 – 5 капки сок од лимон
Подготовка
Со помош на миксер изматете ги путерот и шеќерот. Додајте ги јајцето, павлаката и содата бикарбона. Добро измешајте.
Потоа со постојано мешање постепено додавајте го брашното. Кога смесата ќе стане густа и тешка за мешање престанете со додавање брашно.
Смесата префрлете ја на добро набрашнета работна површина и измесете ја со раце додека добиете мазно и не лепливо тесто.
Вака замесеното тесто развлечете го со сукало во правоаголна кора и со помош на калап вадете колачиња од тестото.
Колачињата редете ги во плех обложен со хартија за печење. Помеѓу секое колаче оставајте простор од 2 до 3 см бидејќи истите ќе пораснат во печењето.
Вака подготвените колачиња печете ги во претходно загреана рерна на 180 степени околу 8 – 10 минути додека рабовите на колачињата станат малку кафеави.
Во меѓувреме подгответе ја глазурата за колачињата од белка и шеќер во прав. Со миксер добро изматете ја белката заедно со шеќерот во прав и малку лимонов сок. Доколку смесата е премногу густа додајте уште малку сок од лимон, а доколку е течна додајте шеќер во прав. Во вака подготвената глазура може да додадете и прехрамбени бои.
Со вака подготвената смеса украсете ги колачињата по желба. На здравје!