Велигденски колачиња

  • 40 мин.
    Време на подготовка
Содржина

Состојки

  • 1 чаша Битолски путер на собна температура

  • 1 чаша шеќер

  • 1 јајце

  • ½ чаша Битолска павлака со 20% мм

  • 3 ½ чаши брашно

  • 1 лажичка сода бикарбона

  • прстофат сол.

  • За украсување:

  • 1 белка од јајце

  • 140 – 180 г шеќер во прав

  • 4 – 5 капки сок од лимон


Подготовка

  1. Со помош на миксер изматете ги путерот и шеќерот. Додајте ги јајцето, павлаката и содата бикарбона. Добро измешајте.

  2. Потоа со постојано мешање постепено додавајте го брашното. Кога смесата ќе стане густа и тешка за мешање престанете со додавање брашно.

  3. Смесата префрлете ја на добро набрашнета работна површина и измесете ја со раце додека добиете мазно и не лепливо тесто.

  4. Вака замесеното тесто развлечете го со сукало во правоаголна кора и со помош на калап вадете колачиња од тестото.

  5. Колачињата редете ги во плех обложен со хартија за печење. Помеѓу секое колаче оставајте простор од 2 до 3 см бидејќи истите ќе пораснат во печењето.

  6. Вака подготвените колачиња печете ги во претходно загреана рерна на 180 степени околу 8 – 10 минути додека рабовите на колачињата станат малку кафеави.

  7. Во меѓувреме подгответе ја глазурата за колачињата од белка и шеќер во прав. Со миксер добро изматете ја белката заедно со шеќерот во прав и малку лимонов сок. Доколку смесата е премногу густа додајте уште малку сок од лимон, а доколку е течна додајте шеќер во прав. Во вака подготвената глазура може да додадете и прехрамбени бои.

  8. Со вака подготвената смеса украсете ги колачињата по желба. На здравје!

Споделете го овој текст:

Остави коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Scroll to Top

Веб страната користи колачиња за да овозможи најдобро искуство. Со користење на bimilk.mk се согласувате со нашата политика за приватност и користењето на колачиња во согласност со нашата политика за колачиња.