Велигденски мафини со боровинки

  • 30 мин.
    Време на подготовка
Содржина

Состојки

  • 220 г брашно

  • 1 лажичка сода бикарбона

  • 1 лажичка прашок за печиво

  • прстофат

  • 115 г несолен путер на собна температура

  • 100 г шеќер

  • 50 г кафеав шеќер

  • 2 јајца

  • 120 г Битолска павлака

  • 2 лажици екстракт од ванила

  • 60 мл Битолско свежо млеко

  • 250 г свежи или замрзнати боровинки.

  • За поросување:

  • 100 г кафеав шеќер

  • ½ чаша сечкани ореви или лешници

  • 1 лажичка цимет.

  • За декорација:

  • 230 г несолен путер на собна температура

  • 420 г шеќер во прав

  • 45 г какао во прав

  • ¼ лажичка сол

  • 3 лажици Битолско свежо млеко

  • 2 лажички екстракт од ванила


Подготовка

  1. Во длабок сад ставете ги брашното, содата бикарбона, прашокот за печиво и солта. Измешајте ги со жица за матење.

  2. Во сад за матење ставете ги путерот, шеќерот и кафеавиот шеќер. Изматете ги со помош на миксер околу 2 минути додека добиете мазна и кремаста смеса. Намалете го миксерот на средна брзина и додајте ги јајцата едно по едно, екстрактот од ванила и павлаката. Матете додека добро се соединат сите состојки.

  3. Потоа, намалете ја брзината на миксерот и додајте ги смесата со брашното и млекото. Изматете кратко за да се добие хомогена смеса.

  4. Боровинките измешајте ги со малку брашно и додајте ги во смесата за мафини. Нежно промешајте со шпатула.

  5. Калапите за мафини премачкајте ги со растопен путер или наредете ги со хартиени корпици.

  6. Калапите наполнете ги со смесата за мафини до врвот. Потоа поросете ги со кафеавиот шеќер, сечканите ореви и циметот

  7. Вака подготвените мафини печете ги во загреана рерна на 220 степени околу 5 минути, а потоа намалете ја температурата на 180 степени и печете ги уште околу 18 до 20 минути.

  8. Печените мафини оставете ги да се изладат во калапот околу 5 минути, па извадете ги на решеткаста подлога за целосно да се оладат.

  9. Во меѓувреме со миксер на средна брзина изматете го растопениот путер околу 2 минути додека добие кремаста текстура. Потоа додајте ги шеќерот во прав, какаото, млекото, солта и екстрактот од ванила и продолжете со матење уште дополнителни 30 секунди на мала брзина. Брзината зголемете ја на најсилно и матете уште 1 минута. По потреба доколку кремот е премногу течен додајте уште малку шеќер, или млеко доколку е прегуст.

  10. Наполнете го готварскиот шприц со вака подготвениот крем и украсете ги мафините во вид на гнездо. Во гнездото ставете чоколадно јајце или зајаче и шеќерни цветови. На здравје!

Споделете го овој текст:

Остави коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Scroll to Top

Веб страната користи колачиња за да овозможи најдобро искуство. Со користење на bimilk.mk се согласувате со нашата политика за приватност и користењето на колачиња во согласност со нашата политика за колачиња.