Запечени шампињони со павлака и кашкавал

Состојки

  • 300g свежи шампињони

  • 400g Битолска павлака

  • 300g изварка

  • 200g кашкавал

  • 1 мала лажичка оригано

  • сол и црн пипер по вкус

  • малку маслиново масло

Кликнете на една од состојките за да ја вметнете на вашата листа за купување.

Ти треба идеја за ручек или вечера? Нема да можеш да одолееш на нашиот вкусен рецепт за запечените шампињони со павлака и кашкавал! Супер инспирација ни е кремастата Битолската павлака, која е омилена со секој оброк!

Подготовка

  1. Шампињоните измијте ги и исечкајте ги на тенки листови со дебелина од 3-5mm. Поделете ги на два дела и ставете ги во две мали, земјени тави. Во тавите поросете оригано, ставете малку маслиново масло и измешајте ги печурките.

  2. Печурките ставете ги да се печат во загреана рерна на 250 степени за време од 10 минути.

  3. Во меѓувреме измешајте ја Битолската павлака и изварката. Во смесата додајте една мала лажичка оригано, сол и црн пипер по вкус. Измешајте додека добиете кремаста хомогена смеса.

  4. Врз запечените печурки, во двете тави додајте ја смесата со павлака и зачини. Врз смесата ставете листови или рендан кашкавал. Тавите вратете ги во рерната и печете уште 10 минути, додека кашкавалот се растопи и порумени.

  5. Запечените печурки со павлака и кашкавал послужете ги додека се топли со фурнаринки или мини лепчиња по желба. На здравје!

Препорака: Наведените состојки се доволни за две порции, а по желба, количината може да се зголеми.

Коментари

Споделете го овој текст:

Остави коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Scroll to Top

Веб страната користи колачиња за да овозможи најдобро искуство. Со користење на bimilk.mk се согласувате со нашата политика за приватност и користењето на колачиња во согласност со нашата политика за колачиња.