Ти треба идеја за ручек или вечера? Нема да можеш да одолееш на нашиот вкусен рецепт за запечените шампињони со павлака и кашкавал! Супер инспирација ни е кремастата Битолската павлака, која е омилена со секој оброк!
Подготовка
Шампињоните измијте ги и исечкајте ги на тенки листови со дебелина од 3-5mm. Поделете ги на два дела и ставете ги во две мали, земјени тави. Во тавите поросете оригано, ставете малку маслиново масло и измешајте ги печурките.
Печурките ставете ги да се печат во загреана рерна на 250 степени за време од 10 минути.
Во меѓувреме измешајте ја Битолската павлака и изварката. Во смесата додајте една мала лажичка оригано, сол и црн пипер по вкус. Измешајте додека добиете кремаста хомогена смеса.
Врз запечените печурки, во двете тави додајте ја смесата со павлака и зачини. Врз смесата ставете листови или рендан кашкавал. Тавите вратете ги во рерната и печете уште 10 минути, додека кашкавалот се растопи и порумени.
Запечените печурки со павлака и кашкавал послужете ги додека се топли со фурнаринки или мини лепчиња по желба. На здравје!
Препорака: Наведените состојки се доволни за две порции, а по желба, количината може да се зголеми.