Брза пита со Битолска павлака

Состојки

  • 500гр. готови кори, обични и хелдини

  • 4 јајца

  • 150мл. газирана вода

  • 150мл. масло за готвење.

  • Фил за питата:

  • 500гр. БИТОЛСКА павлака

  • 250гр. ГРЕКОС сирење.

Кликнете на една од состојките за да ја вметнете на вашата листа за купување.

Во денешно време, кога сите сме во брзање и во обид да се јаде вкусна и домашна храна, брзите рецепти се секогаш добредојдени.
Добра пита, не значи дека треба да знаете да сукате или тегнете кори. Потребно е да го имате овој рецепт и да се уверите во нејзиниот вкус.

Подготовка

  1. Обезбедете сé што е потребно и нека домот замириса на топла пита.

  2. Најпрво подгответе го филот од БИТОЛСКА павлака и дробено ГРЕКОС сирење и мешајте додека да се добие хомогена смеса.

  3. Корите како што се спакувани, се вадат и се сечат на ленти. Купот од ленти поделете го на 4 еднакви (приближно) дела. На убаво намастено тавче ставете го првиот дел. Може да се користи и куглоф, или било каков калап… нека биде свечена, во друга форма, креативност на максимум.

  4. Откако ќе се стави во тавче првиот дел, одозгора се става претходно подготвен фил од БИТОЛСКА павлака и дробено ГРЕКОС сирење. Пак се ставаат кори, односно сечени ленти и се премачкува со филот. Оваа постапка во куглоф оди во сооднос 4 реда ленти од кора и 3 реда фил. Во округла тава број 28, 3 реда ленти од кора и 2 реда фил. Завршувате со кори.

  5. Се полева питата со смеса од 4 јајца, 150мл газирана вода и 150мл масло за готвење. Се наросува со сусам или други семки по желба, и се пече во загреана рерна на 200°, околу 25-30 минути.

  6. Откако ќе се испече, оставете ја да се подизлади и послужете ја со БИТОЛСКИ јогурт.

Гответе со љубов! ♥

Коментари

Споделете го овој текст:

Остави коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Scroll to Top

Веб страната користи колачиња за да овозможи најдобро искуство. Со користење на bimilk.mk се согласувате со нашата политика за приватност и користењето на колачиња во согласност со нашата политика за колачиња.