Ти треба идеја за брз појадок или прилог со ручекот? – Направи кремаста и вкусна палента. Потребни ти се само 10-тина минути до топол и кремаст оброк.
Подготовка
Во мало тенџере на оган, на висока температура ставете ја водата да се вари. Додајте ја солта и покријте го тенџерето со капак.
Јајцата ставете ги во длабока чинија и изматате ги со виљушка.
Штом водата зоврие, додајте ја палентата и намалете ја температурата. Мешајте со жица за матење за време од 2-3 минути, додека палентата се згусти. Додајте ги изматените јајца и продолжете со мешањето уште 1-2 минути.
Тенџерето тргнете го од огнот. Додајте ги путерот и павлаката. Измешајте за да се соединат состојките. Тенџерето поклопете го со капакот и оставете ја палентата околу 5 минути за да се соединат вкусовите.
Топлата палената сервирајте ја во чинии и послужете ја веднаш. Декорирајте со парче сушен домат и листови босилек. На здравје!
Совет плус:
Во палентата може да додадете и дробено Грекос сирење. Така ќе го збогатите вкусот!
1 коментар нa “Кремаста и вкусна палента”
Тоа е утврдено е