Пикантна, со богата арома на доматен сос, меки тортиљи, кремасто пилешко и финиш на растопен кашкавал! Оваа мексиканска енчилада мора да ја направите. Штом ја дегустирате, пишете ни во коментар како ви се допаднала.
Подготовка
Започнете со подготовка на енчилада сосот. Во сад на оган ставете 500 мл вода да се вари. Штом водата зоврие додајте ја коцката за супа. Варете 2 до 3 минути, а потоа додајте го доматиот сос, ориганото, чили, тако зачинот и лукот во прав.
Во мал сад ставете ги брашното и густинот. Измешајте ги и додајте 100 мл ладна вода. Во сосот додајте го разматеното брашно и продолжете со варење околу 3 до 4 минути додека се згусти. Посолете и зачинете со мелен црн пипер по вкус.
Пилешкиот стек исечкајте го на тенки ленти. Кромидот ситно исечкајте го.
Во тава на оган ставете 2-3 лажици масло да се загреат. Во загреаното масло пропржете го стекот околу 3-4 минути, додека малку порумени. Извадете го од тавата.
Во тавата додајте го преостанатото масло и ситно сечканиот кромид. Пржете го кромидот околу 5 минути, а потоа додајте го пилешкиот стек. Заедно пропржете ги уште 2-3 минути. Тавата тргнете ја од огнот и додајте 1 чаша од енчилада сосот и 100 г Битолска павлака. Измешајте за да се соединат, а на крај додајте 1 чаша рендан кашкавал.
Во тавата за печење ставете 3-4 лажици од енчилада сосот.
Врз секоја тортиља нанесете 1 лажица сос и 2-3 лажици од филот со пилешкото месо и павлаката. Тортиљата свиткајте ја како ролат и ставете ја во тавата за печење. Врз тортиљите ставете го преостанатиот енчилада сос. Рерната пуштете ја да се загрева на 200 степени и ставете ја енчиладата да се печи за време од 15 минути. Потоа, извадете ја од рерната и нанесете го преостанатиот рендан кашкавал. Продолжете со печењето уште 10 минути додека кашкавалот се растопи.
Топлата мексиканска енчилада послужете ја веднаш. Уживајте во фантастичниот вкус!
Препорака: Набавете пилешки стек, Битолска павлака и тортиљи, па препуштете се на новото гастрономско доживување за кое гарантираме дека ќе му се допадне на целото семејство.