Ракчиња во сос од Битолска павлака

Состојки

  • 500гр. ракчиња

  • 400гр. БИТОЛСКА павлака

  • 120гр. Моја Кравица путер со 82% масленост

  • 6 чешниња ситно сецкан лук

  • Прстофат морска сол

  • Една рака сецкан магданос

  • Сок од пола лимон.

Кликнете на една од состојките за да ја вметнете на вашата листа за купување.

И за оние кои сакаат, но и за другите после овој рецепт сигурна сум дека морската храна ќе ви стане омилена.
Брзо и лесно за подготовка, а превкусно!

Подготовка

  1. Ракчињата се чистат, освен ако сте купиле чистени ракчиња.

  2. Се пропржуваат на 40гр. Моја Кравица путер додека заруменат, не повеќе од 10 минути. Се вадат и се ставаат на страна.

  3. Во истата тава се додава останатата количина путер Моја Кравица, БИТОЛСКА павлака и чешнињата лук, сецкани да се динстаат околу 5 минути, односно додека се добие една хомогена смеса. Потоа се додаваат пропржените ракчиња, морската сол, сецканиот магданос и сокот од лимон.

  4. Се меша се заедно на оган уште некои 7 – 10 минути.

  5. Послужете со чаша добро вино и уживајте.

Гответе со љубов! ♥

Коментари

Споделете го овој текст:

Остави коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Scroll to Top

Веб страната користи колачиња за да овозможи најдобро искуство. Со користење на bimilk.mk се согласувате со нашата политика за приватност и користењето на колачиња во согласност со нашата политика за колачиња.